Prima pagină > Uncategorized > 41 de sucuri naturale din legume şi fructe

41 de sucuri naturale din legume şi fructe

Autor: » Camelia ONCIU, data: 29.06.2010, 2098 accesări
• Fructele şi legumele stoarse sînt adevărate medicamente, purifică organismul, previn o sumedenie de boli şi chiar le tratează cu succes

Sucurile de fructe şi legume ajută la regenerarea organismului prin conţinutul lor bogat în aminoacizi, săruri minerale, enzime şi vitamine, cu condiţia să fie preparate proaspete, crude şi fără conservanţi. De aceea, răcoritoarele cu arome de fructe nu pot fi mai sănătoase decît sucurile naturale, obţinute prin stoarcerea directă a fructului sau a legumei. Acum, cînd piaţa e plină de materie primă, să profităm şi să ne prepaăm singuri delicioasele sucuri cu efecte terapeutice.

1. Sucul de morcovi este indicat în anemii, ulcere gastrice şi duodenale, colite, enterite, diaree sau constipaţie, afecţiuni hepatobiliare, intoxicaţii, dermatoze. Conţine fier, calciu, fosfor, magneziu, vitamine multiple, mai ales provitamina A, pectine. Se spune că întîrzie îmbătrînirea.
2. Sucul de ţelină (frunze sau rădăcini) este un bun drenor hepatic şi renal, tonic al sistemului nervos şi al suprarenalelor, antireumatismal şi antigutos. Se foloseşte în inapetenţă, astenie, surmenaj, convalescenţă, demineralizare, reumatism, afecţiuni pulmonare, litiază urinară, impotenţă.
3. Sucul de mărar poate fi adăugat la alte sucuri pentru proprietăţile sale diuretice, antireumatismale, vermifuge, pentru sporirea secreţiei de lapte.
4. Sucul de roşii merge asociat cu cel de ţelină. Se vor folosi doar roşiile bine coapte. E recomandat în caz de demineralizare, reumatism, intoxicaţii, asteroscleroză, pentru preîntîmpinarea îmbătrînirii precoce.
5. Sucul de ardei gras conţine o mare cantitate de siliciu necesar unghiilor, părului şi glandelor sebacee. Ajută la curăţarea pielii de petele închise la culoare. Este bun în colici intestinale, crampe, meteorism.
6. Sucul de sfeclă roşie este răcoritor, foarte nutritiv şi energetic. Se recomandă în anemii, demineralizare, TBC şi chiar şi în cancer. Este foarte folositor în cazul epidemiilor de gripă, dar e contraindicat diabeticilor. Se recomandă un pahar de suc, repartizat în trei reprize. Îmbunătăţeşte metabolismul, creşte conţinutul de hemoglobină în sînge, scade presiunea arterială.
7. Sucul de varză este diuretic, remineralizant. Se recomandă în gastrite, ulcer gastric şi duodenal, bronşite, colecist, erupţii cutanate. Se beau 1-2 pahare de suc de varză pe zi.
8. Sucul de hrean este foarte iute, dar înlătură petele de pigmentare şi chiar aluniţele sau nesuferiţii pistrui.
9. Sucul de usturoi face minuni în multe boli. Usturoiul verde aduce un aport însemnat de vitamina C, provitamina A, iar usturoiul matur (căpăţîna) este mai bogat în vitaminele B1, B2, PP. Sucul reduce tensiunea arterială, sporeşte pofta de mîncare, previne bolile infecţioase, gripa şi chiar tuberculoza. Previne ateroscleroza, infarctul şi congestia cerebrală.
10. Sucul de păpădie (frunze) este foarte util în constipaţie şi stimularea secreţiei biliare. Se foloseşte în litiaze biliare, reumatism, anemie, astenie, obezitate, hemoroizi, celulită. Combinat cu suc de frunze de gulie, ajută la vindecarea bolilor de oase, întăreşte coloana vertebrală, previne formarea cariilor.
11. Sucul de ridiche neagră conţine vitaminele B şi C. Este indicat în litiaze biliare, colecistite, insuficienţă hepatică, afecţiuni pulmonare, bronşite cronice, astm, reumatism, rahitism, alergii, eczeme. Se foloseşte ridichea cu tot cu frunze. Se beau 20-50 de grame pe zi, în combinaţie cu suc de morcovi.
12. Sucul de ceapă conţine vitamine (A, B, C), săruri minerale. Este un bun stimulent al sistemului nervos, hepatic, renal. E bun în astenii, surmenaj intelectual, reumatism, afecţiuni respiratorii (guturai, bronşită, astm), gripă, diabet, ateroscleroză, obezitate, impotenţă, prostatite, edeme.
13. Sucul de fasole verde se foloseşte în reumatism, gută, diabet, litiază renală. Se administrează cîte 1/2 pahar pe zi. Este tonic general şi al sistemului nervos, antidiareic. Este indicat în afecţiuni pulmonare, demineralizări, stări febrile, hipotensiune.
14. Sucul de praz este bogat în polizaharide, vitaminele B, C, PP, potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu. E foarte bun în dieta diabeticilor. Uşor încălzit, este laxativ.
15. Sucul de pătrunjel este extrem de util în menţinerea sănătăţii glandei tiroide şi a suprarenalelor. Stimulează funcţionarea tractului digestiv, pofta de mîncare, dar ajută şi la normalizarea ciclului menstrual, îmbunătăţirea respiraţiei şi a ritmului cardiac. Este foarte eficient în bolile de ochi, inclusiv ca remediu în cataractă.
16. Sucul de castravete este depurativ, dezintoxicant şi foarte util în cosmetică, luptînd împotriva ridurilor şi pistruilor. Conţine vitamine (A, B, C), oxid de calciu, magneziu, sulf. Se recomandă în stări subfebrile, intoxicaţii, reumatism.
17. Sucul de cartofi este hrănitor, diuretic, energizant, cicatrizant, antispasmodic, antiulceros. Este indicat în gastrite, ulcere gastrice şi duodenale, diabet, litiază biliară, constipaţie. Se bea cîte 1/2 pahar de 3-4 ori pe zi, timp de o lună, în diabet sau ulcere gastroduodenale.
18. Sucul de spanac este regenerator sanguin prin clorofila şi fierul pe care le conţine. Se întrebuinţează în cazuri de anemie, convalescenţă, oboseli fizice şi intelectuale, la copii şi la persoanele în vîrstă, în cazuri de scorbut, rahitism şi arsuri.
19. Sucul de caise e bogat în vitamine şi săruri minerale, fiind ideal în cazuri de astenii fizice şi psihice, de anemie şi în convalescenţe.
20. Sucul de ananas e un ferment digestiv foarte puternic, fiind indicat în insuficienţe digestive, de creştere, în convalescenţe. Este diuretic şi cu proprietăţi detoxifiante.
21. Sucul de coacăze negre are proprietăţi antireumatismale, antiartritice şi e stimulator hepatic.
22. Sucul de cireşe e remineralizant, depurativ, antireumatismal şi indicat în arteroscleroză şi artroză. Energetic, este deopotrivă un factor de prevenire a îmbătrînirii prin acţiunea lui regeneratoare şi eliminatoare a toxinelor. Pentru obezitate şi constipaţie, face minuni sucul obţinut dintr-un kg de fructe, pe zi.
23. Sucul de piersici este diuretic şi laxativ uşor, indicat în dispepsii.
24. Sucul de lămîie e răcoritor, bactericid, tonic al sistemului nervos, tonic cardiac, diuretic, antireumatismal, antiscorbutic, remineralizant. Diluat, tratează arsurile solare. E un bun dezinfectant al rănilor din gură sau gît, ameliorează răguşeala, opreşte hemoragia nazală.
25. Sucul de mandarine e revitalizant şi, prin conţinutul său în brom, se bucură de proprietăţi sedative.
26. Sucul de dude, diluat cu apă, este răcoritor şi laxativ. Se poate folosi în gargară contra anginei, aftelor şi stomatitelor.
27. Sucul din gutui are proprietăţi fortifiante, antiseptice, hemostatice, astringente şi diuretice. Este recomandat în anemie, afecţiuni cardiovasculare, ale căilor respiratorii, ale tubului digestiv, în astm. Compresele cu suc de gutuie se folosesc în afecţiuni ale rectului.
28. Sucul de coacăze roşii acţionează benefic asupra circulaţiei sîngelui, ficatului (insuficienţă şi congestie hepatică), inflamaţiilor tubului digestiv şi ale căilor urinare, reumatismului.
29. Sucul de portocale e un fluidifiant sanguin şi un protector vascular. Pentru un efect mai puternic, se va folosi şi coaja.
30. Sucul de pepene verde e de neînlocuit pentru bolnavii care suferă de afecţiuni ale sistemului cardiovascular, ajută la eliminarea colesterolului în exces, elimină uşor pietrele de la rinichi. Este indicat şi în afecţiuni ale ficatului (ciroză, intoxicaţii, pietre la bilă), anemie, boli de sînge.
31. Sucul de pepene galben potoleşte setea şi calmează sistemul nervos, are acţiune diuretică şi este un purgativ uşor. E folosit în bolile de stomac şi îmbunătăţeste dispoziţia psihică.
32. Sucul de zmeură e indicat în reumatism, gută, dermatoze, stări febrile. Amestecul de suc de zmeură şi de suc de coacăze, constituie o băutură recomandată în febră şi inflamaţii urinare.
33. Sucul de afine e indicat în tratamentul infecţiilor intestinale: enterite, colite, diaree, colibaciloză. Stimulează vederea nocturnă.
34. Sucul de cătină e plin de vitamine. E util în caz de în hipo şi avitaminoză, anemie, arterite, reumatism, arteroscleroză, diaree, infecţii oculare, tuberculoză, Parkinson, urticarie, ulcer, hepatită cronică şi epidemică, ciroză.
35. Sucul de fragi este remineralizant, antireumatismal. Este folosit şi în arteroscleroză, intoxicaţii, litiaze urinare. Posedă proprietăţi bactericide vădite mai ales împotriva bacilului febrei tifoide.
36. Sucul de grepfruit este digestiv, depurativ, stimulent hepatic şi un excelent drenor al veziculei biliare. Este şi tonic, antihemoragic. Se foloseşte în anorexii, dispepsii, oboseală, stări febrile, artrită, afecţiuni pulmonare.
37. Sucul de pere este bun în anemii, surmenaj, tuberculoză. Astringent, lecuieşte durerile. Reglează digestia, este foarte indicat în diabet zaharat şi obezitate.
38. Sucul de aloe în doze mici trezeşte pofta de mîncare şi îmbunătăţeşte digestia, o doză prea mare are însă acţiune purgativă puternică. Sub formă de comprese, vindecă rănile infectate, arsurile, ulcerele. Alungă durerea, calmează durerile de dinţi, înlătură inflamaţiile gingiilor.
39. Sucul de prune e un bun stimulent nervos, energetic, diuretic, laxativ şi dezintoxicant. Se recomandă reumaticilor, arteroscleroticilor şi astenicilor.
40. Sucul de struguri a fost supranumit lapte vegetal. Este indicat în artrită, reumatism, gută, litiaze, hipertensiune, enterită, obezitate şi surmenaj. Cura cu suc de struguri este eficientă şi în dermatoze (eczeme, furunculoză), precum şi în îngrijirea tenului.
41. Sucul de mere este tonic muscular şi al sistemului nervos, diuretic şi antireumatismal, fiind indicat în constipaţie, astenie, anemie şi demineralizare, reumatisme, obezitate, stări febrile, gastrită, ulcer gastric, insomnii, cefalee.

Cum se prepară sucurile naturale?

• Fructele sau legumele cu coajă, înainte de a fi stoarse, vor fi bine spălate cu apă rece, apoi tăiate în felii subţiri. Se introduc în storcătorul electric. Se poate folosi răzătoarea metalică, urmînd să obţinem lichidul prin stoarcere, presare manuală sau cu ajutorul unui aparat. Sucurile naturale se beau cu o jumătate de oră înainte de masă sau la 3 ore după masă, numai aşa vor furniza organismului toate substanţele pe care le conţin. Nu se păstrează niciodată de la o zi la alta, cu trecerea timpului, sucul se oxidează şi vitaminele se distrug.

Anunțuri
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: