Prima pagină > Uncategorized > Cat de sanatoasa este apa minerala sau plata pe care o bem zilnic?

Cat de sanatoasa este apa minerala sau plata pe care o bem zilnic?

Un studiu realizat de trei cercetatori stiintifici de la Facultatea de Stiinta Mediului din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, realizat in anul 2008, ne da indicii despre calitatea apelor potabile si minerale din Romania .

Studiul a fost realizat de Cristina Rosu, Andrei Vlaicu si Simona Boita si si-a propus sa raspunda la intrebarea: Care apa este mai sanatoasa si propice consumului zilnic – apa minerala, apa plata sau apa de izvor?

Pe plan mondial sunt preocupari similare in evaluarea continutului de minerale din apele imbuteliate in Suedia, Canada, India, Turcia, Romania, SUA, dar cele mai mari cantitati de ape minerale vandute in lume provin din Italia si Franta,tari care in care legislatia privind calitatea apelor este mai stricta decat in Romania. Scopul acestui studiu a fost de a evalua calitatea chimica a.apelor imbuteliate existente pe piata de retail din Romania si compararea lor eu apa potabila de la retea si apele de izvor. Studiul cercetatorilor clujeni ne da indicii asupra calitatii apelor romanesti si a posibilitatilor de export pentru apele minerale, plate si carbogazoase romanesti.

In acest scop, s-au studiat 30 de marci diferite de ape imbuteliate existente pe piata de retail din Romania (25 romanesti si 5 straine). Au fast prelevate probe de apa potabila din reteaua de alimentare din municipiul Cluj-Napoca si din municipiul Zalau, o proba de apa de izvor natural din Cluj si doua probe de apa de izvor natural din municipiul Blaj si Zalau. Probele au fost analizate cu ajutorul multiparametrlui WTWinolab 720 si s-au determinat parametrii fizici ai apelor, care au fost comparati apoi cu standardul apei potabile din Romania si cel din Uniunea Europeana. Cu ajutorul aparatului RQ flex 10 Meck s-au determinat concentractiile ionilor de calciu, magneziu, sodium, clorura si sulfat din cele 35 de probe analizate.

Apoi s-a stabilit compatibilitatea lor cu legislata apelor potabile din Romania , reglementata de Lege.458 /2002 si completata de Legea 311/2004. Conform acestor legi:

Concentratia maxima admisa (CMA) pentru sulfat este 250mg/L, pentru clorura 250mg/L, pentru sodium 200 mg/L, pentru ionii de calciu 100 mg/l si pentru ionii de magneziu 50mg/L. In cazuri exceptionale, pentru anumite ape minerale forte, se admit concentratii maxime exceptionale (CMAE) de sulfati maxim 400 mg/L, calciu maxim 180mg/L si magneziu maxim 80mg/L.

Cele 36 de probe analizate au fost: Borsec apa plata si carbogazoasa, Bucovina apa plata si carbogazoasa, Poiana Negri natural carbogazoasa si carbogazoasa, Carpatina Forte si Light, Izvorul Minunilor Stana de Vale si Izvorul Minunilor plata, Roua Muntilor carbogazoasa si plata, Dorna carbogazoasa si plata, Tusnad albastru, izvorul nou (Izvorul Zanelor) si Tusnad verde, Raraul naturala carbogazoasa, Biborteni Forte(mov) si lejera(verde); Zizin, Talea, Sport Calipso plata, Lipova naturala, Saint Amand, Vera Aqua, Evian, Vittel, Perrier, apa de izvor din municipiul Cluj Napoca zona Cora, apa de izvor din Zalau – Izvorul Crasnei, apa de izvor din municipiul Blaj, apa potabila de la retelele municipiului Cluj Napoca si Zalau.

Rezultatele obtinute arata ca doar 26 de probe din cele 35 analizate respecta in linii mari legislatia, adica 74,28 % din probe. Apele carbogazoase Borsec, Poiana Negri ambele probe, Bucovina carbogazoasa, Dorna carbogazoasa, Tusnad albastru si verde si Biborteni forte au pH 5,5, adica sub limita minima admisa de legislatia in vigoare.

Apa minerala Tusnad verde si albastra au indicele de conductivitate electrica peste limita maxima admisa, chiar si in cazuri exceptionale (2500 uS/cm).

Apele minerale carbogazoase Tusnad verde si albastra, Borsec, Poiana Negri ambele probe, Dorna carbogazoasa, Biborteni forte si lejera au o concentratie prea mare de ioni de calciu, peste limita maxima admisa in cazuri exceptionale (180mg/L).

Apa minerala carbogazoasa Borsec, cele doua probe de apa Biborteni si probele de Tusnad verde si albastra, depasesc concentratia maxima admisa exceptional pentru ionii de magneziu(contin mai mult de 80mg/L).

Concentratia maxima de sodium a fost depasita, de asemena, de catre patru probe: Biborteni forte si lejera, Poiana Negri carbogazoasa si natural carbogazoasa, care contin mai mult de 200mg/L, asa cum este prevezut de legislatia in vigoare.

Concentratia ionilor de clorura si sulfati a fost respectata de toate probele de apa analizate de cercetatorii clujeni. In raportul prezentat de echipa Universitatii din Cluj, se arata ca doar 15 din cele 35 de probe analizate respecta integral, toate normele legislative in vigoare.

In concluzie, o apa ideala de consum zilnic trebuie sa fie necarbogazoasa, bogata in ioni de calciu si magneziu, dar saraca in sodiu, cloruri, nitrati si sulfati si doar o parte dintre apele plate, minerale si carbogazoase comercializate in Romania respecta aceste standarde de calitate. Ele sunt: Borsec apa plata, Carpatina Forte si Light, Roua Muntilor carbogazoasa si plata, Dorna plata, Perla Harghitei minerala, Zizin, Sport Calipso apa plata, Lipova naturala, Vera Aqua, Evian, Vittel si Perrier.

Doar 26 de probe din 35 analizate respectau legislatia apei potabile pentru parametrul pH, adica74,28 % dintre probele analizate. Toate probele care aveau pH prea acid erau carbogazoase sau natural carbogazoase. La parametrul conductivitate electrica, alte 6% dintre probele analizate au picat testul. Concentratia cationilor de calciu si magneziu era prea mic in 8 dintre cele 35 de probe studiate, iar patru probe aveau o concentratie prea ridicata de sodiu (Na +)

Analizand continutul de minerale ale celor 35 probe de ape, cercetatorii au constatat ca datele inscrise de producatori pe etichete sunt corecte. Din pacate, cumparatorii nu cunosc legislatia in vigoare si majoritatea nu citesc buletinul chimic inscris pe etichete. Consumul regulat de ape minerale carbogazoase cu continut prea ridicat de sodium, calciu si magneziu sau cu un pH impropriu, pot conduce in timp la imbolnavirea rinichilor, stomacului si ficatului si la agravarea bolilor cardio-vasculare. Aceste sortimente de ape minerale forte imbuteliate nu sunt recomandate pentru consum regulat sau indelungat: Biborteni, Borsec, Tusnad, Dorna, Poiana Negri, Izvorul Minunilor.

Apa potabila de la reteaua municipiilor Cluj, Zalau si Blaj respecta in linii mari normativul standard privind calitatea apei.

Ca urmare a acestui studiu, cercetatorii clujeni au propus standardizarea de catre toti producatorii de ape imbuteliate din Rornania, a unei culori pentru capac, in functie de gradul de mineralizare al apei imbuteliate, astfel incat consumatorii sa inteleaga mai bine ce cumpara din magazine si efectele apei minerale pe care o consuma asupra starii lor de sanatate.

S-a propus urmatorul standard:
– pentru apele cu continut redus de minerale, ape plate, un capac de culoare alba;
– pentru apele cu un continut mediu de minerale, ape de izvor, un capac de culoare albastra;
– pentru apele minerale carbogazoase naturale un capac de culoare verde;
– pentru apele minerale imbogatite sau forte, ape minerale medicinale, un capac de culoare mov.

Normele de standardizare se refera in special la apele care au un continut ridicat de azotati si nitriti. In concluzie,apa ideala de consum.zilnic ar trebui sa fie necarbogazoasa, bogata in calciu si magneziu, dar saraca in sodiu, cloruri si sulfati. Probele de apa comercializate in Romania sau care provin de la retea sau din surse naturale, respecta normele privind continutul de azotiti si azotati doar in proportie de 50% Se recomanda schimbarea periodica a sortimentelor de ape plate si minerale consumate si citirea cu atentie a tabloului chimic de pe eticheta produsului. Este contraindicat consumul regulat de apa minerala carbogazoasa cu continut ridicat de sodium pentru toate persoanele care sufera de afectiuni cardio-vasculare. De asemenea, este contraindicate consumul regulat de apa minerala carbogazoasa pentru persoanele care sufera de boli ale rinichilor. Este interzis consumul de apa potabila de la izvoare si fantani pentru care nu s-a facut o analiza a calitatii apei si nu exista exista un bulletin chimic si un aviz favorabil de consum.

Unele companii din Romania care imbulteliaza ape plate si minerale s-au aliniat deja la noile norme de standardizare propuse de cercetatorii clujeni, iar culorile capacelor pot ajuta consumatorii sa aleaga in cunostinta de cauza apa pe care o cumpara din rafturile magazinelor.

In acelasi timp, este foarte important sa informam consumatorii asupra acestui studiu si sa-i ajutam sa bea apa sanatoasa, calitativ superioara si sa aleaga din rafturile magazinelor in cunostinta de cauza.

BIBLIOGRAFIE:
1. Feru A, 2004, Bottled mineral waters in Romania, Enviromental Geology
2. Rosu C, Costin D. 2008, Concentratia ionilor anorganici in apele imbuteliate de pe piata de retail din Romania
3. http://www.mmediu.ro/legislatie
4. Garzon, Eisenberg 1998, Variation in the mineral content of commercially available bottled waters. Implication for health and disease
5. Rosborg, Gerrardson, Olson, 2005, Concentration on inorganic elements in bottled waters on the Swedish market, Enviromental Geochemistry and Health
6. International Journal of Life Quality and Enviromental Health Research , USA , 2009

Data: 31.10.2009 / Sursa: Simona Botezan – corespondent SUA

Categorii:Uncategorized
  1. Petre
    4 iunie 2010 la 23:47

    Apele minerale imbuteliate se raporteaza exclusiv la HG 1020/2005. L458 se refera la apele de retea si la apele de masa imbuteliate(adica la cele la care s-a umblat la compozitia chimica a apei prin adaugare de substante chimice sau prin scoaterea acestora , sau la care in procesul de tratare s-au folosit substante chimice precum si la ape carora li s-au aplicat procese de dezinfectie de orice natura ar fi acestea: mecanice , chimice sau radiatii). La apele naturale minerale NU AI VOIE SA UMBLI LA COMPOZITIA CHIMICA(exceptie fier si mangan , hidrogensulfurat, eliminare sau adaugare de dioxid de carbon) SAU MICROBIOLOGICA – de aceea limitele atat chimice cat si microbiologice sunt altele, conditiile de imbuteliere sunt altele (mult mai costisitoare), conditiile si organele de avizare sunt altele. Sunt produse cu totul diferite. Evident consumatorul trebuie sa stie sa aleaga – propunerea capacelor de diferite culori care sa indice gradul de mineralizare cred ca este OK.

    • Robertino
      27 octombrie 2010 la 14:24

      Mulțumesc ptr precizările care completeaza articolul de mai sus. Sănătate!

  2. mugurel
    1 iulie 2010 la 14:54

    glbkgvfvyhio

  3. 26 octombrie 2010 la 17:35

    mai scapat de proiectul la chimie=)))

    • A.
      4 mai 2011 la 16:29

      @ glbkgvfvyhio
      sper sa iei nota 4 si la gramatica!

      Interesant articolul, multumesc.

  4. Robertino
    27 octombrie 2010 la 14:23

    Sincer nu știu dacă să mă bucur sau nu! :))

  5. 1 decembrie 2010 la 10:40

    Eu cred ca cea mai buna apa din lume este apa kangen! Eu am descoperit-o de curand, va rog sa va interesati de proprietatile ei si efectele miraculoase asupra sanatatii.

  6. dflorescu
    25 februarie 2011 la 22:53

    Niste habarnisti care se dau cercetatori.
    1. Ar fi putut prelua un standard deja existent pentru capace: Muntenegru are capacele rosii pentru apa carbogazoasa si nu cred ca e singura tara care a adoptat acest criteriu;
    2. Toti medicii iti recomanda bere si apa minerala in cazul in care ai probleme cu rinichii. Aici spune invers.
    3. A iesit Zizin buna ? Asta-i culmea. Din 10 sticle, o recunosc dupa gust si nu o pot consuma. Iar Borsec si Tusnad sunt scoase in afara legii? Eu va intreb pe cei care apreciaza gustul/calitatea unei ape minerale, este vreuna mai buna decat astea doua ? (recunosc ca n-am gustat Talea, Calipso, Saint Amand, Vera Aqua, Evian, Vittel, Perrier, nu le prea vezi prin magazine sau or fi exagerat de scumpe)
    Tot asa a iesit Roua Muntilor roz (aia plata si salcie) printre apele recomandate ?
    Concluziile sunt doar doua: ori acest este comandat ca sa iasa bine cine l-a platit, ori acesti cercetatori sunt atat de buni precum e apa Zizin si celelalte care le recomanda comparativ cu cele pe care le denigreaza.

    • vivi
      24 martie 2011 la 21:50

      CORECT !!!!
      Bou esti …

  7. Adrian
    4 mai 2011 la 17:38

    Tot pe principiul de gustibus… consum de ceva vreme Perla Harghitei minerală (parţial decarbogazificată) şi o recomand cu căldură; cumpăr de obicei la bidon de 5l.
    Felicitări cercetătorilor clujeni pentru iniţiativă, mi-aş dori să văd şi în alte domenii acţiuni similare.

    • robertinob
      4 mai 2011 la 22:35

      Exact asta consum şi eu. Le-am încercat pe mai toate dar gustul Perlei Harghitei m-a atras cel mai mult!

      • Ion
        7 februarie 2014 la 15:07

        PErla Harghitei are cantitati mari de saruri minerale, probabil reziduul sec este enorm, de aceea nici nu il precizeaza pe eticheta. Sarurile astea in exces se depun pe la rinichi si pot cauza probleme. Perla Harghitei e o apa „sarata”, bei pahar dupa pahar si tot nu potoleste setea.
        Deci nu va luati dupa gust, o apa buna nu trebuie sa aiba gust.

  8. Carmen Iacoban
    29 iulie 2011 la 13:19

    De Kristall Perle nu spune nimeni nimic?
    Am gasit nitriti in concentratii de 0,4 mg/l, sub limita admisa, ce-i drept, dar periculoase la consum pe termen lung, mai ales pentru copii.
    Perla Harghitei e intr-adevar foarte buna. Si Bucovina plata e o apa bine echilibrata d.p.v. chimic, cu nitrati in concentratii mici si fara nitriti.

    • Elena
      1 septembrie 2011 la 11:30

      @Carmen Iacoban. In legatura cu nitritii, am citit intr-un articol asemanator de pe un site italian ca acestia nici nu ar trebui sa existe intr-o apa buna. 🙂

  9. Livia
    12 septembrie 2011 la 10:18

    Cum ramane cu ambalajele din plastic , care sunt mult mai daunatoare ???

  10. Marius
    30 octombrie 2011 la 10:26

    Daca vreti o apa buna, incercati apa minerala medicinala Valcele.

  11. niculescu v icyor
    17 noiembrie 2011 la 15:38

    buna ziua,
    nu stiu daca am nimerit unde trebue
    am primit o oferta de apa minerala si apa plata.Pret convenabil.Avantaj se aduce acasa la comanda
    am citit (ascultat la radio ) o serie de comentarii privind calitatea
    si acum intrebarea
    unde pot sa merg sa fac o analiza a apei livrate
    as putea s-o cer la furnizor, dar…………..?????
    va multumesc

  12. kaufmandy
    25 noiembrie 2011 la 13:21

    Interesant articolul, dar parca, pentru consistenta științifică (și cu ocazia asta probabil ar fi tăcut și personaje care judeca studiile voastre despre apa după gustul propriu) ar fi fost indicat atașarea unui tabel cu toate valorile măsurate per fiecare specimen, eventual într-o paranteza valorile furnizate de îmbuteliator pe eticheta.
    Legat de problema standardizărilor: nu cred ca e atât de relevanta problema capacelor (tine de orientarea în privința genului de apa), pe cât de importanta e cea a parametrilor obligatoriu de marcat de eticheta (după care se face alegerea propriu-zisa); la câte ape îmbuteliate găsiți specificat pH-ul? (va spun eu: doar la câteva din cele 35).
    Cat despre ambalajele din plastic, din păcate, sa speram ca se vor găsi curând formule mai putin nocive decât cele actuale, pentru ca economic, reîntoarcerea la era sticlei e o utopie.

  13. 3 ianuarie 2012 la 18:16

    toate apele potabile trebuie sa indeplineasca limitele impuse de L458, altfel n-ar fi bune de baut; exceptie fac apele medicinale, care nu se recomanda oamenilor sanatosi!
    daca va uitati pe etichetele majoritatii apelor imbuteliate, veti observa ca, compusii azotului sunt rar mentionati, la fel si fierul si manganul, frecvent aparand doar valorile cationilor metalelor alcalino-pamantoase (inofensivi) si anionii care nu altereaza gustul apei. Ca sa ia ochii consumatorilor, se specifica faptul ca analizele s-au facut prin Elvetia, Germania etc.
    Trebuie sa se explice populatiei ca toate apele de baut sunt minerale, apa fiind cel mai raspandit mineral de pe glob; dintre acestea unele sunt plate, altele carbogazoase, de izvor, acide (ph sub 7), alcaline (ph peste 7) etc.
    De asemenea, trebuie facuta deosebirea intre apele minerale si apele mineralizate, a caror reziduu fix este peste limitele admise de lege si care sunt folosite de bolnavii cu diferite afectiuni care necesita sa consume acest fel de ape

  14. Madalina Marin
    5 ianuarie 2012 la 21:23

    Pentru cea mai pura apa pe care o puteti consuma incercati purificatoarele de apa de la Zepter: Aqueena si Edelvasser. Acestea produc o apa pura care nu se poate compara la calitate cu nicio apa minerala de pe piata.
    Madalina Marin
    pentru detalii ma puteti contacta la nr. 0769084318

  15. DAN
    9 ianuarie 2012 la 18:52

    Apa de la robinet are un ph in jur de 6-6.5.Am cumparat acum 5 ani un purificator Hyundai,capacitate 16 litri.Pret 340ron.Filtre schimbate anual(130 ron).Apa are un ph intre8-8.5.Sunt extrem de multumit de el!

  16. Mini
    14 ianuarie 2012 la 16:51

    multumesc pentru articol!

  17. Laura Balaura
    19 ianuarie 2012 la 11:19

    Pana la urma Borsec plata e buna sau nu? :)) Nu de alta, dar e cam singura pe care o suport ca „gust”, e „apa mea cea de toate zilele”.

  18. 11 martie 2012 la 22:03

    Pentru apa de la robinet din Bucuresti gasiti analize lunare pe site-ul apanova in vreo 40 de puncte din Bucuresti; are Ph in jur de 7.3-7.5. De asemeni prezinta valorile care le sunt la indemana, nu ce intreaba publicul- intre care unii de nevoie ajung sa fie mai informati decat asa-zisii specialisti platiti pentru asta.
    Un model corect am gasit in Australia unde toata informatia utila privind apa, compozitia recomandata si compusii de tratare-indiferent ca esti in capitala sau in ultimul satuc- sunt prezentate pe un site al guvernului http://www.nhmrc.gov.au/guidelines/publications/eh52web
    Se pare ca acolo le pasa mai mult despre asta decat pe aici..

  19. radu
    14 martie 2012 la 19:16

    acum care este adevarul care-i mai sanatoasa? ca eu beeam doar tusnad, borsec si biborteni,perla harghitei are un gust oribil

  20. 15 martie 2012 la 03:55

    Idealul pentru mine este apa:

    – fara nitriti
    -fara exces de sodiu
    -reziduu sec in jur de 50-100 sau mai jos (sa nu umple carafa si rinichii de calcar: la utilizare indelungata)
    -pH 7,6 sau peste

    • sorin
      10 mai 2012 la 09:24

      A aparut de curand pe piata o apa minerala Primavera se gaseste prin nordul tarii Cluj ,Satu Mare sincer e o apa foarte buna si un pret foarte accesibil 1,5 lei 2 L,cu Ph de 7,6 ……dar parca vad ca peste 2,3 luni scumpesc apa.Va recomand sa incercati

  21. Tudor
    11 ianuarie 2013 la 02:01

    Tocmai dioxidul de carbon scade (temporar) pH-ul, pentru ca formeaza cu apa un acid slab, acidul carbonic H2CO3, care disociaza usor la caldura in apa si dioxid de carbon (CO2). De aceea apele cu mult CO2 au pH scazut. N-ar trebui sa se faca atata caz din asta, nu e ca si cum ar contine acid sulfuric si de aceea e pH acid…Si pentru cei care le stiu pe toate: pH-ul stomacal normal e cam 2, din cauza acidului clorhidric secretat acolo. Wow, nu? Deci hai sa ne speriem de 5,5 (temporar) la apa carbogazoasa :))))

  22. 5 septembrie 2013 la 20:29

    Berea nu-i buna? 😉 De Aquaqueen ce parere aveti? E mai noua. E destul de ieftina, dar e buna la gust.

  23. 16 decembrie 2013 la 12:51

    Avem la indemana filtrele de apa ce se pot monta la robinetul de la bucatarie. In acest fel putem avea apa potabila fara sa mai cumparam si sa caram din magazine. Dar cum aleg un filtru de apa? Vedeti sfaturi pe blogul MOLECULA H2O

  24. Placebo
    12 august 2014 la 10:27

    OMG. Intr-o societate in care magnatii petrolului platesc bani grei pentru a NU scoate pe piata alternative la combustibil, in care magnatii farmaciilor platesc bani grei pentru a NU scoate pe piata alternativele nedaunatoare si remediile naturiste ale bolilor terminale, in care se investeste puternic in crearea de virusi mortali, inca mai exista lume care crede in corectitudinea cu care se fac aceste analize … 😦 Trist…

  25. grasu
    13 martie 2015 la 19:50

    Acum jumătate de an la noi la firma,au venit 4 americani în control,da ce sa vezi nu au venit cu apa lor(mofturi).asa ca eu şi colegu meu am primit misiunea de a merge în magazine şi sa cumpărăm câte un flacon de apa plata intre 7,4 şi 8 ph, izvorul zanelor,Borsec,dorna,Aqua,carpatina.şi am plecat cu flacoanele cu apa la teste zic teste pentru ca am făcut testele la doua firme…..şi ce sa vezi pe primul loc a ieşit Borsec….şi nu departe după Borsec a ieşit izvorul zânelor.

  1. 29 martie 2011 la 14:47
  2. 9 mai 2011 la 10:52
  3. 9 mai 2011 la 10:57

Lasă un comentariu